Antivirus software er et must på din computer, men pas på der ude – ikke alt er hvad det ud til at være!
Antivirus software tilgængelige online giver internetbrugere beskyttelse mod ikke blot virus, men også en bred vifte af ondsindet software, også kaldet malware.
Målet med disse ondsindede programmer, der omfatter scareware, adware, keyloggers, rootkits, spyware og trojanske heste, er at bringe din vigtige data samt din computers operativsystem i fare. Disse ondsindede programmer går målrettet efter din computers filer og værdifulde dokumenter. Den ideelle antivirus bør være i stand til at tackle alle disse udfordringer.
Der findes flere antivirusmuligheder til at beskytte din data og pc.
– Den første er at betale for et produkt i et år eller to og installere det på din computer – du har mulighed for at forny det ved at betale igen i slutningen af abonnementsperioden. I efteråret 2010 lavet pcmag.com en liste over de bedste antivirussoftware til 2011 indtil videre:
Webroot var Editors’ Choice til bedste uafhængige antivirus til samlet beskyttelse. Men både Symantec’s og Trend Micro’s tilbud var ikke tilgængelige til vurdering på det tidspunkt.
– Den anden mulighed er at downloade gratis versioner af antivirusprogrammer såsom Avira, Avast, AVG eller ThreatFire.
– Din tredje mulighed er en no-cost online computervirusscanner. Disse er webbaserede programmer, der adskiller sig fra andre antivirusprogrammer, ved at de ikke behøver nogen installation eller download. Scanningerne udføres i realtid via internettet. Disse scannere varierer i typen af scanninger og den grad af beskyttelse, de tilbyder.
Nogle eksempler er Panda ActiveScan og Malware Radar, Avast og Kaspersky Online Scanner, BitDefender Free Online Virus Scan, og F-Secure Online Virus Scanner, McAfee FreeScan, og Trend Micro HouseCall.
Falsk antivirus scareware
Hjemmesiden CNET.com fastslår, at der ikke er nogen antivirusprogrammer, der kan erstatte internetbrugernes bevidsthed, mens han bruger browseren. For eksempel har en undersøgelse af Google i april 2010 konstateret, at 15 % af alle malwares var resultatet af svindel i forbindelse med falske antivirusprodukter, og dette antal er stigende.
Disse programmer, også kaldet scareware, inficerer computere ved at snyde brugerne ved at advare dem om en farlig infektion i deres computere, som de tilbyder at “ordne”. Mennesker med Windows OS’er er de mest ramte brugere.
Mere end halvdelen af disse svindelnumre blev præsenteret i reklamer, hvor de optræder som en pop-up vinduer. Hvis du klikker på dem, vil malwaren blive installeret i dit system, så den både kan stjæle din data og/eller beskadige din pc. Nogle gange vil brugeren blive bedt om at indtaste kreditkortoplysninger på en hjemmeside for at købe produktet, og disse oplysninger kan blive stjålet.
Mange ofre for disse snydere falder for denne “skræmme” taktik, da de ikke allerede har eksisterende ajour antivirusbeskyttelse. De går i panik og vælger den umiddelbare løsning, der er foran dem.
Hvad skal du gøre?
Hvis du ikke har antivirusbeskyttelse, vil det være tilrådeligt at finde og bruge et pålidelig antivirus program. Mange store aktører i antivirusforsyningssektoren tilbyder gratis versioner, og forsøg dig med denne grundlæggende beskyttelse, hvis du ikke ønsker at betale.
I tilfælde af at du støder på en pop-up, der forsøger at overtale dig til at hente et antivirusprogram, er det bedst at ignorere det.
Ifølge CNET.com er der flere lovlige og fremragende gratis muligheder. Avast Free Antivirus, AVG Anti-Virus Free Edition og Avira AntiVir Personal Free Antivirus og ThreatFire er alle bedømt til over fire stjerner. To cloud-baserede antivirus onlineprogrammer, Microsoft Security Essentials og Panda Cloud Antivirus, udfører også lignende ratings.
Vælg en blandt disse for at beskytte dig, selvom du også kunne betale for et antivirusprogram, hvis du føler, at det vil give dig en bedre beskyttelse.